Aj vy sa zamýšľate, ako zvládať rastúce ceny, kde a ako ušetriť na energiách? Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) poskytuje bezplatné odborné poradenstvo v konzultačných centrách ŽIŤ ENERGIOU v 5 krajských mestách a zároveň už osem rokov podporuje využívanie obnoviteľných zdrojov energie v rodinných a bytových domoch z programu Zelená domácnostiam. Nedávno tiež spustila informačnú kampaň #setrimeprenas, v rámci ktorej radí nielen domácnostiam, ako znížiť spotrebu energie a ušetriť. Viac nám povedal generálny riaditeľ SIEA, STANISLAV JURIKOVIČ.

Text: Marta Rajková

Foto: SIEA

Prečo ste spustili kampaň #setrimeprenas? Je to akýsi doplnok k už existujúcemu poradenstvu v krajských mestách?

Energetická kríza mnohých z nás zobudila a pozitívne motivovala, začali sme sa intenzívnejšie zaujímať, čo môžeme urobiť, aby sme obmedzili plytvanie energiou. Avšak mnohí zároveň tvrdili, že pre znižovanie spotreby už spravili maximum. Zažívali sme taký paradox – na jednej strane sme v našich poradenských centrách od začiatku krízy zaznamenali nárast osobných návštev aj telefonátov, ľudia aj firmy, chceli vedieť, čo robiť, aby im účty príliš nenarástli, no na druhej strane množstvo rád, ktoré sa v tom čas v médiách objavovalo, nás doslova zavalilo a časť ľudí šetrenie odmietalo. Preto sme na jednom mieste zhromaždili praktické informácie, podľa ktorých si môže každý sám orientačne zistiť, do akej miery je jeho spotreba primeraná, či nízka alebo vysoká. A radíme, čo s tým ďalej.

 

Ako teda zistíme, či doma plytváme energiou?

Základ je poznať vlastnú spotrebu. Štyri kroky, ktoré naši experti na úspory odporúčajú, sú – zoberte si účty a faktúry a z nich zistite, aká je vaša skutočná spotreba, porovnajte si ju s odporúčanou spotrebou, naučte sa ju regulovať a znížte ju. Na stránke kampane sme zosumarizovali možnosti, ako môžu spotrebu energie regulovať, aj rady, ako sa dá znižovať.

Podľa analýz slovenské domácnosti míňajú najviac, až 73 percent, energie na vykurovanie. Už je tu síce jar, ale pre budúcu zimu sa iste zíde zopár rád, ako spotrebu znížiť. Čo odporúčate?

Najzásadnejšie úspory dosiahneme obnovou domov, po výmene okien a zateplení je možné spotrebu znížiť o 30 až 60 percent, záleží pri tom na východiskovom stave. Je potrebné povedať, že hoci účty za teplo nie sú malé, obnova domu si vyžaduje vysoké investície, ktoré sa nevrátia do piatich rokov. Najrýchlejšia návratnosť je pri výmene okien, cez ktoré uniká 30 % tepla, pri zateplení to môžu byť desiatky rokov. Preto je dobré, že existujú podporné systémy ako program Obnov dom, ktoré ľudí motivujú ísť aj do finančne náročnejších opatrení. Existuje však celý rad odporúčaní, ako šetriť energiu s minimálnymi nákladmi. Mnohé z nich dodržiavame, o mnohých možno netušíme. Podľa toho, do akej miery sme v domácnosti plytvali, ušetríme vďaka nim zvyčajne od 3 do 10 % energie. Na stránke kampane je k dispozícii 50 rád, ako znížiť spotrebu – pri vykurovaní, teplej vode, osvetlení, elektrospotrebičoch a varení. Často pritom nestoja nič, stačí len zmeniť svoje správanie.

Domácnosti momentálne nie sú až tak dotknuté, nemajú dramatický nárast účtov. Prečo sú napriek tomu odvšadiaľ nabádané k šetreniu?

Vzhľadom na obmedzené energetické zdroje je potreba znižovať spotrebu energie jednoznačná a nezvratná. Ak niekto tvrdí opak alebo mu je ekologické správanie ľahostajné, nie je zodpovedný. Výzvy k šetreniu sú na Slovensku oveľa dôležitejšie ako v iných krajinách, ktoré sa rozhodli alebo z rôznych dôvodov nemôžu chrániť domácnosti pred prirodzeným nárastom cien. Práve vysoké ceny energie dávajú najväčšie motivácie k úsporám. U nás účty za energiu domácnostiam nadmerne nestúpli vďaka zastropovaniu cien zo strany štátu. V prípade elektriny to tak podľa všetkého zostane do roku 2027. Čo však potom? A ako to bude s plynom? Dnes vám nikto nepovie, čo sa stane napríklad o 5 rokov. Máme šancu sa pripraviť, tak ju využime.

Po aké rady si obyvatelia najčastejšie chodia do konzultačných centier SIEA?

Najčastejšie nás oslovujú, keď majú v pláne investovať, či už do obnovy domu alebo si vyberajú zariadenie na vykurovanie, ohrev vody alebo výrobu elektriny. Záujem o zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie s energetickou krízou výrazne narástol. Momentálna ponuka na trhu je obrovská a nie je jednoduché sa v nej zorientovať. A už vôbec nie je ľahké nakombinovať správne technológie tak, aby bolo riešenie užitočné pre tú-ktorú domácnosť alebo firmu. Pretože každý má iné potreby, ale napríklad aj finančné možnosti. Dnes je na internete síce množstvo informácií, marketing v tejto oblasti je však pomerne agresívny a nie všetky rady, ktoré sa tvária ako zaručené, také aj sú. My nič nepredávame, našou úlohou je pomôcť a naše poradenstvo je nezávislé a odborné.

Čo sa zmenilo za posledných pár rokov? Na čo sa hlavne pýtali predtým a teraz?

Keď sme s poradenstvom začínali, najčastejšie nás vyhľadávali, keď už mali problém. Ak im prišli vysoké účty za energie alebo im nainštalovali zariadenie, ktoré nesplnilo ich očakávania, prípadne prestalo fungovať, a oni sa doťahovali s dodávateľom. Teraz sa zaujímajú vopred, a to je správne. Naši odborní konzultanti sa s vlastníkmi domov, ale aj so zástupcami bytových domov, verejných organizácií a manažérmi alebo majiteľmi firiem porozprávajú o ich prioritách, pozrú sa spoločne na ich spotrebu a preberú viaceré možnosti. Vedia im poradiť, do čoho sa im oplatí investovať v prvom rade, ale aj na čo si majú dať pozor a na čo sa majú dodávateľov pýtať.

Ak sa chce človek poradiť ohľadom spotreby energie, aké má možnosti? Kam má prísť alebo zavolať?

Naše konzultačné centrá, ktoré sú k dispozícii vďaka národnému projektu Žiť energiou, sa nachádzajú v piatich krajských mestách – v Bratislave, Banskej Bystrici, Trenčíne, Žiline a Košiciach. Presné adresy aj kontakty, možno nájsť na stránke www.siea.sk. Ak má záujemca, domácnosť alebo firma záujem o rozsiahlejšiu konzultáciu, je lepšie vopred dohodnúť termín stretnutia. Veľa vecí možno vybaviť aj prostredníctvom e-mailu alebo telefonicky. Na bezplatnej poradenskej linke 0800 199 399 sú naši odborníci k dispozícii počas pracovných dní od 9. do 15. hodiny.

 

Okrem podporných opatrení a poradenstva sa v oblasti energetiky venujete aj vzdelávaniu detí a mládeže. Asi to nie je úplne najjednoduchšie, energetika predsa len nie je pre každého lákavá téma.

Všetko závisí od toho, ako to deťom podáte. Keď ich viete naučiť šetriť energiami prostredníctvom zábavy a hier, bez problémov si to osvoja. Potom sa im už nestáva, že nechávajú v detskej izbe zbytočne zapnuté svetlo a dokonca samy učia rodičov, ako správne vetrať či prečo nenechávať veci sušiť na radiátore. Naše skúsenosti hovoria, že deti sú k téme šetrenia energií nesmierne vnímavé.

V rámci iného národného projektu inovujme.sk pracujete so stredoškolákmi, pre ktorých pripravujete inovačné workshopy. Ako vnímajú súčasní stredoškoláci problematiku šetrenia energie a aký je ich postoj k ekologickému správaniu?

Na workshopoch ich učíme vďaka kreatívnym technikám vytvoriť, prezentovať a obhajovať inovatívne riešenia. Môžu si to vyskúšať sami na reálnom zadaní z praxe. Nedávno som mal možnosť absolvovať jeden na Gymnáziu J. Hronca v Bratislave a bol som prekvapený, ako im to šlo. Dostali zadanie, aby v rámci informačnej kampane #setrimeprenas motivovali svojich rovesníkov k šetreniu energie. A výsledok? Stacionárne bicykle na nabíjanie smartfónov, nenabíjanie telefónu v noci, odmeňovanie domácností s najnižšou spotrebou energie, atraktívnejšia MHD, odznaky za šetrenie na zľavy v obchodoch – to je len zlomok z mnohých návrhov študentiek a študentov, ktorí sa na workshope zúčastnili. Bolo vidno, že ich to baví a že o problematike premýšľajú do hĺbky.

Prečo ste sa rozhodli byť partnerom filmového festivalu Ekotopfilm?

Trvalo udržateľný rozvoj, ktorý je už roky hlavnou témou festivalu Ekotopfilm, je nevyhnutne spojený aj so znižovaním spotreby energie a nutnosťou zvyšovať využívanie obnoviteľných zdrojov energie, ktoré nahrádzajú neekologické fosílne palivá. Náš život bude udržateľný vtedy, ak dostatočne znížime spotrebu energie tak, aby nám postačovali len obnoviteľné zdroje, ako sú slnko, voda, vietor, biomasa či geotermálna energia. S Ekotopfilmom máme množstvo spoločných tém a jeden spoločný cieľ: pomáhame meniť správanie ľudí tak, aby to v konečnom dôsledku prospelo nám všetkým. Šetríme pre nás.