Mnohí z nás nevedia ako na to, a preto sa tomu oblúkom vyhýbajú. Pokiaľ ide o aktuálny stav životného prostredia, všetci nesieme svoju časť viny. Možno, že si umývame zuby pod tečúcou vodou alebo sme závislí na nakupovaní v obchodoch s rýchlou módou.

Na Slovensku vyhodíme každých 10 minút 460 kg textilného odpadu. Ak do toho zapojíme matematiku, tak zistíme že je to 2 760 kg textilného odpadu za hodinu a 66 240 kg za deň. Takto by sme mohli pokračovať ďalej a zistili by sme, že každý Slovák vyhodí ročne priemerne 4 -12 kg oblečenia. Je to ale naozaj nutné? Ako predísť takémuto plytvaniu a neekologickému nakupovaniu?
V prvom rade by sme mali nakupovať len to, čo naozaj potrebujeme a nie chceme. Ďalšou možnosťou je vymeniť fast fashion za slow fashion. Aký je tam rozdiel? Fast fashion vyrába pomerne lacné oblečenie, priemernej či nízkej kvality, zatiaľ čo v slow fashion vyrábajú trváce, ľahko opraviteľné a nadčasové kúsky. Takéto oblečie možno nájsť u lokálnych dizajnérov, či udržateľných značkách. Ako alternatívu obchodného centra môžeme využiť SWAPovanie alebo nakupovanie v secondhandoch. Často krát sa tam nachádzajú krásne kúsky ktoré čakajú možno práve na Vás.
Existuje veľa jednoduchých návykov, ktoré si môžeme osvojiť a náš život bude mať raz menší dopad na našu planétu, a to aj bez drastických zmien v našom životnom štýle.
Prvý a jednoduchý tip pre zníženie spotreby vody je púšťať práčku a umývačku ak sú dostatočne plné. Nenechávať pustený kohútik počas celého umývania zubov, či nenapúšťať si často plnú vaňu, ale využívať skôr rýchlu sprchu.